Gelieve aan te melden

Navigatie

www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/http://www.concap.be/nlhttp://www.schwalbe.com/nl/http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600
http://www.concap.be/nlhttp://www.schwalbe.com/nl/http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/

    Vruchtensuiker



    Fructose, ook levulose of vruchtensuiker genoemd, is een enkelvoudige suiker. Fructose komt voor in zoete vruchten. In sacharose (riet- en bietsuiker) is fructose gebonden aan glucose (druivensuiker). Fructose wordt veel gebruikt als zoetstof. Het is 2,5 maal zo zoet als glucose en circa 1,7 keer zo zoet als sacharose. Het kan echter niet als vervanger van gewone suiker worden gebruikt in producten voor diabetici.

     

    Dikmaker

    Uit een recente studie aan de universiteit van Cincinnati (stad in het zuidwesten van Ohio in de V.S), blijkt dat voeding met toegevoegde fructose, 90% meer lichaamsvet opbouwt dan voeding zonder toegevoegde fructose of dan voeding met glucose. Concreet blijkt gewoon dat fructose pas een dikmaker wordt als deze wordt bewerkt en opgenomen in dranken, sausjes of smoothies. De bewerkte producten zijn arm aan vitamines en bevatten meestal bijkomende zoetmiddelen.

    Maar wie fruit eet dat sowieso normaal rijk is aan fructose, heeft geen probleem! De ballaststoffen die in de volle vrucht aanwezig zijn maken alles goed en zijn bovendien, samen met de vitamines, heel belangrijk voor het immuunsysteem.

     

    KETONEN

     

    Ketonen! Daar is tijdens de voorbij Tour de France heel wat over te doen geweest. Maar wat is dat eigenlijk? Glucose is onze voornaamste energiebron. Maar als er geen glucose (meer) beschikbaar is - zoals in geval van insulinetekort bij diabetes bijvoorbeeld - zal ons lichaam op zoek gaan andere energiebronnen. Het gaat dan voornamelijk vetten afbreken en verbranden. Bij dit proces komen afbraakproducten in het bloed terecht en dat zijn de ketonen. Deze worden dus door ons eigen lichaam op een natuurlijke manier aangemaakt (in de lever). Dat aanmaken gebeurt wanneer wij bewust gedurende wat langere tijd gaan vasten of als we door intens sporten helemaal onze suikers hebben opgebruikt.  Daarom worden ketonen ook wel eens de vierde brandstof genoemd, na koolhydraten, vetten en eiwitten. De productie ervan treedt eigenlijk op in volgende gevallen: gebruik van alcohol - langdurig vasten - intensieve activiteit en insulinetekort bij diabetespatiënten.

     

    Maar het hoeft natuurlijk niet te verwonderen dat ketonen ook via speciale drankjes, poeders of pillen kunnen aangekocht en genomen worden.
     

    Onderzoek

    Zo nieuw is het allemaal niet! Keto zouten , supplementen op basis van kalium en natrium, bestaan al sinds de jaren vijftig van vorige eeuw. De doorbraak kwam in 2003 via een onderzoeksteam van het Amerikaanse leger. De activiteiten van het leger trokken de aandacht van twee wetenschappers, nl Kieran CLARKE (Fysiologische biochemie – universiteit Oxford) en Richard VEECH (National Institute of Health of America)  en na 12 jaar konden ketonen onder de naam DeltaG gebruikt worden in gels, energierepen en sportdranken.
     

    Theorie

    Onze body kan pakweg 2000 kCal aan glycogeen opslaan; als die reserve bijna uitgeput raakt, kan externe aanvulling met ketonen tijdelijk de verdere afbraak van glucose voorkomen. En heel belangrijk: bij ketonen komt er geen lactaat vrij!  Maar in de praktijk zijn nog lang niet alle wetenschappers overtuigd dat wat hier in theorie gesteld wordt ook echt gebeurt. Wij hebben alvast sporters ontmoet die over het gebruik niet zo enthousiast zijn. Het goedje heeft een heel slechte (vuile) smaak en zij hadden niet de indruk dat je er sneller door fietst. Maar het kan ook zijn dat zij het niet echt op de ideale manier hebben gebruikt…

    Gepubliceerd op 24 Oktober 2019

 

 

Nog geen lid bij de grootste wielerbond van Vlaanderen?

Schrijf jezelf en je gezin dan nu in voor slechts €40

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading