Gelieve aan te melden

Navigatie

www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600http://www.concap.be/nlhttp://www.schwalbe.com/nl/
http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600http://www.concap.be/nlhttp://www.schwalbe.com/nl/www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/

    Diabetes (Suikerziekte)


    Diabetes is een chronische ziekte. Eigenlijk is het een verzamelnaam voor verschillende ziekten, waarvan de bekendste diabetes type 1 en diabetes type 2 zijn. De ziekten hebben met elkaar gemeen dat onbehandeld er te veel suiker in het bloed zit.


    DIABETES TYPE 1

    Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernietigt. Daarom moet je met diabetes type 1 een paar keer per dag insuline inspuiten of een insulinepomp dragen. Als dit niet gebeurt kunnen er complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en slechtziendheid of keto-acidotisch coma. Voedingsadviezen voor mensen met diabetes type 1 zijn gericht op het onder controle houden van de bloedsuiker en op het goed zorgen voor hart en bloedvaten, om zo de kans op complicaties te verkleinen. Verder is het belangrijk om voldoende te bewegen.

    DIABETES TYPE 2

    Meer dan 90% van de mensen met diabetes, hebben diabetes type 2. Dit treedt vooral op vanaf de leeftijd van 40 jaar. Zij hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hiervoor reeds uiteengezet. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om diabetes type 2 te krijgen. Vooral als het vet rond de buik zit. Gezonde voeding helpt om gewicht te verliezen en kan zo helpen om het risico op diabetes type 2 te verlagen. Voor mensen met diabetes type 2 is het net als voor iedereen belangrijk om gezond te eten. 

    Bij type 2 diabetes liggen twee problemen aan de basis: er wordt nog wel insuline aangemaakt maar in onvoldoende hoeveelheden, en daarnaast is de werking van het aanwezige insuline verminderd. Erfelijke aanleg speelt een rol, maar met name bij overgewicht en bij gebrek aan lichaamsbeweging neemt de kans om de ziekte te krijgen toe. Dit zijn dan ook verklaringen voor de sterke toename van type 2 diabetes in onze moderne westerse wereld. Men kan absoluut type 2 diabetes goed voorkomen via een gezonde levensstijl.

    In tegenstelling tot type 1 diabetes hebben mensen vaak weinig of geen klachten bij type 2 diabetes. Zij kunnen hier dus jarenlang mee rondlopen zonder het te weten en vaak komt de diagnose er eerder toevallig, bijvoorbeeld bij een slecht genezende voetwonde of kramp in voeten of tenen. Infecties van de penis of de vagina kunnen ook een eerste teken zijn, net zoals herhaalde blaasontstekingen. Enkel bij mensen die al langere tijd diabetes hebben, zijn er meer herkenbare symptomen zoals dorst, te vaak plassen en vermoeidheid.

    Een speciale vorm van diabetes is zwangerschapsdiabetes. Deze treedt vooral op tijdens de tweede helft van de zwangerschap. Meestal verdwijnt de diabetes na de bevalling, maar de diagnose van zwangerschapsdiabetes is wel een alarmsignaal. Het betekent dat je een sterk verhoogd risico hebt om in de eerste 5 tot 10 jaar blijvende diabetes te ontwikkelen.

    Sporten

    Door te bewegen verbetert bij diabetes de insulinegevoeligheid en blijf je goed op gewicht. Maar om veilig te sporten met diabetes, moet je met een aantal dingen rekening houden. Tijdens de training moet je gezond en voldoende koolhydraatrijk eten. Daarnaast moeten de medicijnen of insuline afgestemd worden. Door het sporten wordt je lichaam namelijk gevoeliger voor insuline, waardoor er kans is op een lage bloedsuiker (hypoglycemie). De signalen ervan zijn niet altijd meteen herkenbaar. Zo voorkom je een hypo tijdens het sporten:

    •    Begin niet te sporten bij een lage bloedsuiker (kleiner dan 5 mmol/l) of een te hoge bloedsuiker (groter dan 16 mmol/l)
    •    Hou altijd snelle suikers beschikbaar (zoals sportdrank, druivensuiker)
    •    Draag altijd je medische gegevens mee (polsbandje) 
    •    Meet je bloedsuikerspiegel voor, tijdens en na de training.

    Gepubliceerd op 20 Juni 2019

 

 

Nog geen lid bij de grootste wielerbond van Vlaanderen?

Schrijf jezelf en je gezin dan nu in voor slechts €40

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading