Gelieve aan te melden

Navigatie

www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600
http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/

    Geef je hart rust


    “Het hart is een buitengewoon orgaan en van levensbelang voor een goed functioneren van het organisme, maar het heeft tijd nodig om zich van inspanningen te herstellen” : Dr. Droste, team BORA-HANSGROHE.



    Steeds vaker hoor je dat sporters plots sterven wegens hartfalen, zelfs jongere sporters. Is het dan niet meer zo dat duursport het hart versterkt, zoals altijd is voorgehouden, maar het integendeel verzwakt? Natuurlijk niet! Alle artsen zijn het er nog altijd over eens dat verstandig aan duursporten doen de beste preventieve medicijn is om het hart gezond te houden – een zonder nevenwerkingen bovendien. Maar incidenten zijn doorgaans gelieerd aan verborgen afwijkingen waar de betrokkenen geen kennis van hadden. Het gevaar is dat sporters vaak niet weten dat er problemen zijn met hun hart. Zo werden aan de universiteit in Hamburg in 2016 een aantal triatleten preventief onderzocht en het bleek dat sommige van deze krachtige, regelmatig trainende (mannelijke) duursporters vernauwingen aan de binnenkant van de hartspier werden vastgesteld (myocardiale fibrosen) en deze kunnen levensbedreigende ritmestoornissen veroorzaken. De onderzoekers besluiten : hoe intensiever en hoe langduriger de inspanning, hoe meer kans op beschadiging van de hartspier. 


    Trainingsverbod

    De meeste sporters maken de fout om bij ziekte (bv verkoudheid)  of kleine ontstekingen absoluut te willen blijven trainen. Op die momenten ondergaat het organisme reeds voldoende stress en virussen kunnen dan vlotter nefaste invloed hebben op de werking van het hart. Wie ziek is hoort dus eerder op de sofa dan op het zadel. Maar wat betekent hier ziek zijn? Een lopende neus kan nog geen probleem zijn, maar wie keelpijn heeft en zich niet echt goed voelt, last beter een trainingspauze in.


    Hoge bloeddruk

    Dat hoge bloeddruk schadelijk is weet intussen zowat iedereen – en ook dat een inspanning de bloeddruk doet stijgen. Maar een te hoge bloeddruk bij de inspanning is soms echt gevaarlijk! Specialisten zijn meer en meer van oordeel dat een systolische bloeddruk bij inspanning niet hoger zou mogen dan 200 (of 20) – vroeger werd vaak 24 vooropgezet. Deze getallen geven de druk aan in millimeters kwikdruk (symbool: mmHg; 760 mmHg = 1 bar), dat wil zeggen de druk uitgeoefend door een kolom kwik van 200 mm hoogte. Een meer wetenschappelijke eenheid om bloeddruk uit te drukken zou de kilopascal zijn, maar die wordt nauwelijks gebruikt. In sommige landen is het gebruikelijk de bloeddruk in cm/Hg aan te geven, dus met een nul minder (in ons geval dus 20 in plaats van 200). Een hogere druk belast het hart bovenmatig en heeft mogelijk tot gevolg dat aders (sneller) verkalken of dat de hartspier abnormaal gaat uitzetten.

    En opgelet: specialisten stellen dat het feit dat een atleet goede prestaties neerzet en in het labo goede waarden laat registreren, dat hij ook echt kerngezond is! Het is van het grootste belang goed te beseffen dat een hart super is en tot zeer veel in staat, maar dat het ook tijd nodig heeft om zich steeds weer te herzetten!!

     
    Gepubliceerd op 18 April 2019

 

 

Nog geen lid bij de grootste wielerbond van Vlaanderen?

Schrijf jezelf en je gezin dan nu in voor slechts €40

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading