Gelieve aan te melden

Navigatie

www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600
http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/

    Evenwicht


    Het verouderingsproces is een natuurlijk gegeven en iedere persoon wordt ook anders oud. Wie gezond leeft heeft in ieder geval veel meer kans om te genieten van een oude dag zonder al te veel gezondheidszorgen. Bij ouderen komt een onvast gevoel in de benen heel vaak voor. Dat kan diverse oorzaken hebben: afname van spierkracht in de onderste ledematen, minder goed zien, bijwerkingen van medicijnen… Ook door het inzakken van ruggenwervels of door het wat krommer worden, kan evenwichtsgevoel afnemen.

    En nochtans: een goed evenwicht is erg belangrijk om valpartijen te voorkomen. Je kan verschillende zaken doen, zoals: je gezichtsvermogen en gehoor regelmatig laten controleren, nekoefeningen doen, vooral ook zoveel mogelijk op je blote voeten lopen. Je voetzolen zorgen immers voor een goede oriëntatie!

    Actief blijven is erg belangrijk – maar dat wist je natuurlijk al! En fietsen is bijna een must voor mensen op leeftijd. Een onderzoeksteam onder leiding van professor Rissel van de medische faculteit aan de universiteit in Sydney, bevond dat mensen die fietsen, langer hun evenwichtszin behouden dan niet-fietsers. Fietsen bevordert de balans! Rissel liet een groep volwassen tussen 44 en 79 jaar zo lang mogelijk in evenwicht op één been staan. Bij een tweede test werden vier naast elkaar liggende vierkanten snel en willekeurig afzonderlijk van onderaf belicht; de testpersonen moesten zo vlug mogelijk in het verlichte vierkant springen. De fietsers binnen de testgroep konden gemiddeld 62 seconden langer op één been blijven staan dan de niet-fietsers en zij reageerden ook efficiënter en alerter bij het springen in de verlichte vierkanten. Maar, besluit Rissel, denk nooit dat het te laat is! Hij testte ook een groep niet-fietsers tussen 49 en 72 jaar en stelde vast dat zij na twaalf weken, waarbij gedurende minstens twee uur per week onafgebroken gefietst werd, duidelijk beter geworden waren in de tests.



     

    Gepubliceerd op 12 Mei 2014

 

 

Nog geen lid bij de grootste wielerbond van Vlaanderen?

Schrijf jezelf en je gezin dan nu in voor slechts €40

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading