Gelieve aan te melden

Navigatie

www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600http://www.concap.be/nlhttp://www.schwalbe.com/nl/
http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_120x600http://www.concap.be/nlhttp://www.schwalbe.com/nl/www.leds-sport.nl/www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/sport-fitnessclub/

ONDERSTEUNING START TO BIKE EN START TO MOUNTAINBIKE INITIATIEVEN

Start to Mountainb!ke 2020!

De initiatieven start to mountainb!ke 2020 zijn te vinden via deze link. Per provincie kan u alle initiatieven raadplegen.

Wat?

‘Start to mountainbike’ is een project van Sport Vlaanderen, in samenwerking met de erkende Vlaamse wielerfederaties en de Vlaamse wielerscholen. Dit initiatieproject wil de mountainbikesport promoten en meer in het bijzonder de permanente mountainbikeroutes en mountainbikenetwerken. Het is ook de uitgelezen manier om beginnende MTB’ers stapsgewijs te introduceren in het circuit van onze wekelijkse MTB-organisaties.

‘Start to mountainbike’ gaat ook in 2020 door. Clubs die zich, in samenwerking met de gemeentelijke sportdiensten, engageren voor dit project, krijgen een ondersteuningspakket van Sport Vlaanderen.

Ook reeds bestaande initiatieven die in dit concept passen kunnen worden ondersteund of uitgebreid.

Doel

• Clubs aanzetten om in samenwerking met de gemeentelijke sportdienst een ‘start to mountainbike’ te organiseren

• Meer mensen laten kennismaken met mountainbiken en sporten in de natuur. Het aanbod is afgestemd op de beginnende mountainbiker en de klemtoon ligt op het recreatieve aspect.

• Het ledenaantal van de mountainbikeclubs verhogen.

• De bekendheid en het gebruik van de mountainbikeroutes en -netwerken in Vlaanderen

en de deelname aan de toertochten verhogen

Doelgroep?

De beginnende mountainbiker, zonder of met beperkte ervaring. Ook gezinnen zijn welkom.

Concept

• Sport Vlaanderen financiert de lesgeverkost voor 5 lesmomenten (max. 3 lesuren per lesmoment voor max. 2 lesgevers)

• De clubs/sportdiensten vragen een democratische deelnameprijs voor de lessenreeks

• De clubs/sportdiensten kunnen via de provinciale Sport Vlaanderen-promotiedienst een lesgever aanvragen of zorgen zelf voor een lesgever

• De lesgevers zijn gekwalificeerd en worden vergoed volgens de Sport Vlaanderen-verloningstabel.

• De lessenreeksen (5 “lesmomenten”) zijn inhoudelijk volledig uitgewerkt en de lesgevers krijgen een didactisch pakket, compleet met draaiboek.

• Deelnemers die niet over een mountainbike of fietshelm beschikken kunnen deze tegen een democratische prijs ontlenen. De club/gemeentelijke sportdienst neemt hiervoor contact met de provinciale Sport Vlaanderen-promotiedienst.

• Sport Vlaanderen verzekert gratis alle deelnemers en lesgevers.

• Sport Vlaanderen stelt gratis promotiemateriaal (opdrukfolders en affiches) ter beschikking

Het start to mountainbike-pakket

Dag 1

DE FIETS : MTB technische aspecten, positie op de fiets, pedalen, zadelhoogte, stuurremmen, banden en basis onderhoud, banden vervangen, kettingproblemen, ...

 

BASISTECHNIEKEN : remmen en schakelen, surplace en evenwicht, fietsbehendigheid, ...

 

Dag 2

BASISTECHNIEKEN : bochten nemen, remmen, kijken en sturen, balans – gewichtsverdeling, bochten in MTB situaties

 

Dag 3

BASISTECHNIEKEN IN MTB SITUATIES : klimmen en afdalen, parcours in functie van deze te oefenen technieken KLIMMEN EN AFDALEN : positie op de fiets, schakelen, hindernissen

 

Dag 4

COMBINATIE VAN GELEERDE TECHNIEKEN : in een tochtsituatie de geleerde technieken leren toepassen en vervangen en wisselen van band

 

Dag 5

Toertocht als afsluiter van de cursus

Hoe?

• De club/gemeentelijke sportdienst dient de aanvraag voor een lessenreeks minimaal 6 weken op voorhand in bij de provinciale Sport Vlaanderen promotiedienst.

• Er zijn minimaal 10 deelnemers per lessenreeks. Indien nodig wordt de groep opgesplitst volgens leeftijd of niveau.

• De club/gemeentelijke sportdienst maakt promotie voor ‘start to mountainbike’, zorgt voor de inschrijvingen en verzorgt op de eerste dag het onthaal van de deelnemers.

• De club/gemeentelijke sportdienst stelt de nodige sportinfrastructuur (sanitair, douches,…) ter beschikking van de deelnemers.

De VWB zorgt nog voor extra ondersteuning via

- PROMOTIE (advertentie in magazine Vlaamse Wielrijder en Biker, opname op website www.vwb.be)

- STARTERSPAKKET voor deelnemers

- VLAGGEN, signalisatieborden, spandoeken

Indien uw club interesse heeft om mee te stappen in dit project kan contact opgenomen worden met de provinciale Sport Vlaanderen promotiedienst:

 

Voor meer informatie kan u ook terecht bij het VWB-secretariaat (Matthias De Leenheer – matthias@vwb.be, 052/34 53 97).

http://www.trekbikes.com/be/nl_BE/trek-metnet-shoes/?utm_source=vlaamsewielrijdersbond&utm_medium=blx_banner&utm_campaign=blx_accessoires&utm_content=wegschoenen_900x300

Start to Bike

Naast start to MTB ondersteunt de VWB ook start to bike initiatieven!

Indien uw club geïnteresseerd is om een start to bike op poten te zetten en er een aantal weekends met enkele beginnende  fietsers op uit te trekken kan contact opgenomen worden met het VWB-secretariaat (matthias@vwb.be).

Onze federatie zal de clubs hierbij actief ondersteunen via

- PROMOTIE (advertentie in magazine Vlaamse Wielrijder en Biker, opname in apart item op website www.vwb.be)

- VERZEKERING (leden die deelnemen zijn automatisch verzekerd, de verzekering van de niet-leden zal gedragen worden door de VWB mits doorgeven van de gegevens van de leden (lidnummers) en niet-leden (naam, adres, geboortedatum)

- STARTERSPAKKET voor deelnemers

- VLAGGEN, signalisatieborden, spandoeken

 

Nog geen lid bij de grootste wielerbond van Vlaanderen?

Schrijf jezelf en je gezin dan nu in voor slechts €40

Loading Een ogenblik geduld
De pagina wordt geladen
Loading